Vi har fått den stora äran att förvalta en Herman. För er som inte vet det så är Herman en surdeg som ska förvaras och skötas om i 10 dagar innan man bakar kaka på den. Vi fick vår Herman av mina föräldrar som redan hade ömmat för den i flera dagar så idag har vi redan kommit till bakstadiet. Det verkar bli en riktigt smarrig kakaJ Mums! Besked kommer i morgon när vi provsmakat.

Det som är roligt med Herman är att han lever år ut och år in. En Herman ska, enligt traditon, inte göras utan bara fås. Med andra ord får man vänta tills någon ger dig en Herman.

Är ni nyfikna på Herman? Här kommer följebrevet till vår surdeg…

Hej!

Jag heter HERMAN och jag är en vanlig surdegskaka. Jag ska stå på diskbänken i tio dagar utan lock.

Du får inte ställa mig i kylskåpet eller sätta lock på mig för det klarar jag inte. Om jag slutar bubbla lever jag inte längre.

Dag 1: Du får mig i en liten bytta

Dag 2: Rör omkring i mig 2-4 gånger

Dag 3: Som igår

Dag 4: Jag är hungrig. Ge mig 2 dl mjöl, 2,5 dl socker, 2 dl mjölk

Dag 5: Rör omkring 2-4 gånger

Dag 6: Som igår

Dag 7: Som igår

Dag 8: Som igår

Dag 9: Jag är hungrig, ge mig samma mat som sist.

Dela mig i fem lika stora delar. Ge fyra till dina vänner tillsammans med detta brev. Behåll den femte delen själv.

Dag 10: Jag är jättehungrig. Ge mig:

1,5 dl matolja

3 ägg

3 tsk bakpulver

100 g nötter/mandel

2 rivna äpplen

2,5 del socker

3,5 dl mjöl

1 tsk salt

100 g hackad choklad

2 tsk kanel

(om man vill kan man tillsätta torkad frukt och russin också) Blanda ihop allt.

Smörj och bröa en form, ca 26-28 cm. Grädda nederst i ugnen 175 grader i ca 45 minuter.